violin

 

Press

Only a small number of journalists are selected and invited to attend TEDxReghin.
We are usually seeking for passionate journalists that are interested in writing a complete coverage of the event. Any kind of recordings of the conference during the event is forbiden. No photos, audio or video recordings.

Apply at tedxreghin@gmail.com with your Resume and Sample Work.

Press appearances:

ZI de ZI Mures: Farmecul vietii povestit la TEDxReghin

Business Café din Reghin a găzdui sâmbătă, 20 septembrie 2014 un nou eveniment sub egida TEDxReghin, oaspeţi fiind cinci speakeri, trainerul Daniel Moga, psihologul clujean Cristina Varo, cercetătoarea Sorina Lupu, Mihai Corui antrenor de baschet şi dr. Flaviu Roman vicepreşedinte Swiss Gold Coin Initiative. Seara a debutat cu un recital susţinut de Genţiana & Dody, urmat de poveştile aduse de oaspeţii TEDxReghin.
Combaterea riscurilor cu Daniel Moga
Primul care a deschis seria poveştilor a fost economistul Daniel Moga, care a vorbit celor prezenţi despre “cum să trăieşti o viaţă plină de aventuri”. „Am pornit de la doua mari blocaje care se întâlnesc la cei care aspiră să realizeze în viaţă diverse lucruri care presupun un anumit grad de risc, indiferent că vorbim despre pornirea unei afaceri, o pasiune proprie sau exercitarea unui talent. Cele două blocaje pe care le-am întâlnit la cei cu care am lucrat au fost de genul “ nu am bani” sau “eu nu pot ..la mine nu se aplică”. Am încercat să conştientizez audienţa de faptul că pericolele sau ameninţările reale sunt mult mai rare decât credem noi şi că de fapt ameninţările se regasesc mai mult în mintea noastră”, ne-a declarat Daniel Moga.
“Să ne preţuim propria pânză pe care o avem”
A urmat Cristina Varo, coach şi trainer în relaţii interumane din Cluj, cu o minunată expunere despre călătoria prin propriul univers al cunoaşterii. “Această călătorie este o fascinantă formă în care pot să trăiesc pentru că niciodată nu şti ce aduce, de fiecare dată mă pot surprinde pe mine cu ceva nou, e un mod în care mă pot explora, să mă cunosc mai bine prin mine şi prin alţii. Povestea adusă de mine la TEDx Reghin a fost pur şi simplu despre cum să ne preţuim propria pânză pe care o avem, acea pânză a vieţii , darul cel mai frumos cu care am venit pe lume, de modul în care reuşim să cuprindem cât mai multe experienţe, să dăm cât mai multă culoare şi chiar să apreciem şi umbrele pentru că atunci putem să vedem mai bine lumina. Această călătorie are ca destinaţie finală tot în noi, ne întoarcem de fiecare dată la noi deoarece convieţuim mai bine cu alţii. De fapt aici e esenţa, în momentul în care îmi dau mie libertatea pot să ofer şi celuilalt şi să-l las să fie aşa cum este, într-un spaţiu de respect, de apreciere şi de iubire pentru că în asta cred”, a spus Cristina Varo.
Eterna şi fascinanta poveste a copiilor
Mihai Corui a revenit la TEDxReghin cu noi şi frumoase poveşti ale copiilor şi tinerilor. “A fost o emoţie plăcută de a revedea lumea din Reghin şi nu numai. Am văzut şi persoane din Târgu Mureş cunoscute, o lume caldă, receptori fideli cărora le pot povesti din experienţa de viaţă a copiilor. Mi-a făcut o mare plăcere şi onoare să pot exprima câteva poveşti ale acestora. Sunt poveşti reale care nu ţin neapărat să înveţe ceva pe cineva, ele însele sunt oaze de înţelepciune din care se poate învăţa”, a precizat Mihai Corui.
“Locul unde pot să-mi manifest imaginaţia”
După pauză a venit rândul cercetatoarei Sorina Lupu, studentă la Facultatea de Electronică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti care a povestit despre pasiunea sa pentru cosmos. “Spaţiul nu este pentru mine o frontieră, este locul unde pot să-mi manifest imaginaţia, locul unde orice vis devine realitate. La Reghin am povestit cum mi-am început pasiunea pentru spaţiu, ce activităţi am făcut în acest domeniu şi am încercat pe cât posibil să conving lumea să participle în activităţile legate de spaţiul cosmic, prin explorare, prin proiectele organizate de agenţiile spaţiale. Acum vreo doi ani am aplicat un proiect legat de un experiment trimis în spaţiul cosmic. Chiar de la prezentare ne-am dat seama că avem şanse deoarece eram echipa favorită chiar dacă concuram cu echipe puternice din ţări precum Germania sau Franţa. Când am primit mailul prin care eram înştiinţaţi că putem explora spaţiul cosmic am fost extraordinar de fericită. Ştiam că mă aşteaptă un drum foarte greu, că e un proiect de doi ani care înseramnă multe sacrificii dar acum o dată terminat sunt o altă persoană după această experienţă”, a spus Sorina Lupu
Despre Ţara Cantoanelor cu Flaviu Roman
Ultimul dar nu cel de pe urmă a fost Flaviu Roman vicepreşedinte Swiss Gold Coin Initiative care a împărtăşit publicului experienţa sa din mica dar totodată mare Elveţie. “Elveţia este o ţară cu o mentalitate foarte robustă care va rezista probabil destul de bine în faţa multor şocuri sau probleme, cu oameni care şi-au găsit de sute de ani un anumit gen de politică şi conduită pe care o aplică cu destul de mult succes. Elveţia înseamnă foarte multe idei, foarte mari investiţii în inovaţie şi în tehnologie. Este un loc în care se ajunge foarte greu, dar o dată ce ai ajuns ai toate şansele să duci o viaţă bună, respectabilă şi de succes. Am plecat în Elevţia pe partea academică şi am rămas pentru că mi-a plăcut ce am găsit din punct de vedere al ideilor, al mentalităţilor, mai puţin pentru calitatea vieţii, mai mult pentru idei. M-aş bucura să găsesc în România o oarecare deschidere pentru ce merge bine acolo, dacă România reuşeşte să implementeze o parte din lucrurile bune, viziuni, proiecte, idei, cred că s-ar putea îmbunătăţi semnificativ multe lucruri în România”, a menţionat Flaviu Roman.
Claudia Moscovici şi răspândirea democratică a ideilor
Conferinţa TEDxReghin a mai cuprins alte două momente speciale, respectiv prezentarea a două interviuri , primul având-o în prin plan pe Claudia Moscovici, autor de bestseller-uri şi critic literar în Statele Unite. Claudia a emigrat din România la vârsta de 11 ani, ajungând în Statele Unite, unde şi-a luat licenţa (BA) la Universitatea Princeton şi doctoratul în Literatură Comparată la Universitatea Brown. A predat ­filozofie, literatură şi arta şi critica ideilor la Universitatea din Boston şi la Uni­versitatea din Michigan. A publicat, printre altele: Double Dialectics (Rowman and Littlefield, 2002) şi Romanticism and Postromanticism(Rowman and Littlefield, 2007). În anul 2002, a fost co-fondatoarea mişcării internaţionale post-romantism (vezi postromanticism.com), dedicată celebrării frumu­seţii, a senzualităţii şi pasiunii în arta contemporană. Claudia Moscovici locuieşte în Michigan, împreună cu soţul, Dan, şi cu cei doi copii, Sophie şi Alex. În 2011 i-a apărut la Editura Curtea Veche volumul Velvet Totalitarianism sub titul Între două lumi. “Pentru mine, evenimentul din 20 semptembrie organizat de TEDxReghin întruchipează principiile exprimate de Lara Stein când a ajutat la lansarea şi dezvoltarea seriei TEDx – evenimente culturale organizate independent – în peste 130 de ţări şi nenumărate oraşe din toată lumea. El reprezintă diseminarea ştiinţei către oricine, nu doar catre elită, diseminearea ştiinţei în fiecare oras, mare sau mic, nu doar în metropole. TED reprezintă diseminarea ştiinţei în fiecare ţară, în curs de dezvoltare sau dezvoltată de către persoane din orice strat social sau domeniu de competenţă, nu doar discipoli (invăţăcei) academici care se adresează unui grup restrâns de specialişti. Am fost mândră să particip la evenimentul TEDxReghin printr-un interviu pe Skype, eveniment care pentru mine întruchipează principiile răspândirii democratice a cunoştintelor şi ideilor care au facut seriile de prelegeri TED atât de faimoase şi bine-văzute în toată lumea. Aş dori să adresez mulţumiri speciale lui Sorin Suciu pentru organizarea acestui eveniment si pentru al său frumos interviu”, a spus Claudia Moscovici.
Gânduri de viaţă cu Nora Chifor
A urmat un moment special, difuzarea interviului realizat cu Nora Chifor, medicul stomatolog reghinean care a trecut recent prin cea mai cumplită încercare a vieţii, lupta cu o boală necruţătoare, leucemia. Revenită acasă la Reghin după operaţie şi perioada de recuperare, Nora le-a vorbit celor prezenţi despre ea, despre momentele dificile prin care a trecut, de prietenii care i-au fost alături. Nu s-a sfiit să pună degetul pe rana sistemului medical românesc, încă deficitar la multe capitole. Dar cel mai emoţionat moment al inteviului a fost mesajul Norei pentru cei de acasă, la grija pentru sănătate, averea cea mai de preţ a fiecăruia dintre noi. “Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine, pentru sacrificiul lor făcut pentru mine. Şi eu la rândul meu am să încerc să-i ajut pe cei care suferea de această maladie prin care am trecut. Îi îndemn pe toţi să gândească pozitiv, să pună sănătatea pe primul plan deoarece fără sănătate nu poţi face nimic”, a spus Nora Chifor.

 

ZI de ZI Mures: Povesti de succes la TEDxReghin

TEDx Reghin şi-a consumat vineri, 20 septembrie 2013 un nou episod la Clubul Dogma, al 9-lea eveniment TEDx Reghin reunind cinci speakeri, cinci poveşti frumoase despre ambiţie, soluţii, succes şi nu în ultimul rând despre bucuria de a trăi minunat clipa.
Speakerii evenimentului au fost trei reghineni, Vlad Fiscutean, ambasador în Europa pentru TED şi pionier în branding sensorial, Răzvan Rusu, antreprenor tânăr, creator al brandului Dulceaţa lu’ Răzvan, Laurenţiu Pop, care a urcat în acest an pe cel mai înalt vârf din Europa de Vest, Mont Blanc, alături de Iunia Paşca, călătoare, scriitoare şi educatoare şi Iulian Nichita, membru al P.E.T. Rafting Project, călător pe o plută din PET-uri 450 de km pe Dunăre.
“Probabil a fost cel mai reuşit eveniment TEDx la Reghin în care s-a reuşit îngemânarea mai multor carctere. Cei cinci speakeri sunt nişte oameni extraordinari pe care i-am studiat înainte cu câteva luni să le lansez invitaţia. În cazul lui Vlad Fiscutean nu se punea problema el fiind unul din iniţiatorii mişcării TED în România fiind ambasador TED pe Europa de Est. În ce priveşte Iunia Paşca, anul trecut când se vorbea foarte urât despre România şi exista în toate mediile o scârbă şi o atitudine letargică faţă de ţara noastră, a scris un document în Kenia despre patriotism, despre ce înseamnă să fi patriot, să-ţi iubeşti ţara. Laurenţiu Pop este un tip extraordinar, este cel care a pus steagul României pe Mont Blanc ducând Reghinul ca nume pe acel vârf. Iulian Nichita este reprezentantul plutaşilor din PET-uri pe Dunăre. Ideea de a-l invita mi-a venit în comparaţie cu un eveniment de acum doi ani din Qatar, în Doha, când premiul TED a fost acordat unei iniţiative din Africa. Africanii neavând bani au făcut un loc de joacă pentru copii din PET-uri şi văzând acest lucru pe facebook mi-a venit ideea că ar fi o chestie faină, singulară în România , de a încerca să faci ceva din PET-uri. Efectiv a fost o nebunie din partea lui şi colegilor săi să pleci cu pluta pe Dunăre să ajungi la Gura Portiţiei şi să arunci după aceea PET-urile la containerul de recicablile. Apoi ajungem la Idicel Pădure, la Răzvan Rusu, care mi-a plăcut foarte mult. De câţiva ani de zile mă gândeam cu soţia mea să intrăm într-o afacere cu dulceaţă. Acum câţiva ani am fost la Idicel să ne căutăm o casă. Cumva m-am regăsit în acest copil şi am zis că e de adus la TEDx Reghin să ne explice proiectul său”, a precizat Sorin Suciu, curator TEDx Reghin.
Fiecare din cei cinci spekeri şi-a relatat povestea de viaţă, de la ambiţia lui Ziggy (Laurenţiu Pop) de a ajunge pe Mont Blanc, visul lui Răzvan de a avea propria făbricuţă de dulceaţă, la călătoria pe Dunăre a lui Iulian Nichita în spirit ecologic, până la explorarea lumii a Iuniei Paşca şi soluţiile şi ideile pentru oraşele mici semnate de Vlad Fiscutean.
“Să oferim exemple bune”
“Satisfacţia mea cea mai mare nu sunt evenimentele TED, ci echipa care am reuşit să o strâng, o echipă de voluntari în jurul meu, Ştefan Molnar, Nicu Colcer, Vasile Cernea, Sidonia Truţa, soţii Ciupe, oameni extraordinari care neavând nicio pretenţie pecuniară întotdeauna au pus umărul la acţiunile noastre. Nu în ultimul rând mulţumesc băieţilor de la Dogma care ne-au oferit locaţia. Eu cred că nevoia de TEDx Reghin este mult mai mare decât o conştientizează cei din Reghin, trăim într-o lume în care ordinea lucrurilor se schimbă în permanenţă. În lumea asta aşa rea şi negativă cum o vedem noi cred că este cazul să oferim exemple bune, curate de tineri care fac ceva şi prin ceea ce fac pot schimba o parte din lumea lor, implicit a noastră a tuturor”, a precizat Sorin Suciu.

 

ZI de ZI Mures: TEDxReghin, sau cum sa schimbi un oras cu ajutorul ideilor

O idee pentru a schimba Reghinul” a reprezentat tema conferinţei TEDx Reghin, găzduită duminică, 23 septembrie 2012 de Business Café din Reghin.
Evenimentul TEDxReghin a avut în prin plan ideile menite să aducă o schimbare în oraşul viorilor, eveniment sprijinit de Primăria Reghin, IRUM SA, HORA SA, Apartamente la cheie şi Clubul Dogma. Echipa de organizare TEDx Reghin a făcut tot posibilul pentru a prezenta în faţa publicului o serie de personalităţi puternice din diferite domenii, bancar, de sport sau de lobby printre care Stanislav Georgiev, vicepreşedintele Unicredit România şi Andrei Rosu, fost component al trupei Gaz pe Foc, doi maratonişti care lucrează în stresul muncii bancare într-o companie multinaţională şi care au găsit prin sportul de performanţă cum să-şi schimbe modul de viaţă. Regula TEDx Reghin de a avea un invitat localnic a fost repectată prin prezenţa lui Florin Şomodi, un lobby-ist reghinean cu abilităţii excepţionale de organizare. Apoi Theodor Milian , forţa motrică din spatele www.xprojects.ro şi co-coordonatorul echipei naţionale de robotică a României, un om a cărui pasiune rezonează profund cu tradiţiile locale reghinene în ceea ce priveşte nava si modelarea aeronavelor şi, nu în ultimul rând, Mihai Corui, o minte delicată într-un corp de sportiv a cărui fineţe poetică contrastează cu statura sa copleşitoare. Fiecare speaker şi-a povestit viaţa şi modul cum şi-au pus în practică ideile în folosul celor din jur şi i-au îndemnat pe cei prezenţi să contribuie la dezvoltarea oraşului în care trăiesc.
“Tema ediţiei, “O idee pentru a schimba Reghinul” s-a născut în paralel cu schimbările politice care au avut loc la nivelul Reghinului. Noi nefiind o organizaţie afiliată politic ne-am gândit să venim cu un sprijin colateral factorului decident administrativ în a încerca să aducem oameni valoroşi în oraş, să vorbescă despre Reghin, despre ce s-ar putea face în plus din experienţa lor oamenilor din oraş. Avem un stil special de a alege aceşti invitaţi, căutăm oameni excepţionali din diferite domenii, încercăm să-i îmbinăm într-un event, să fluidizăm fiecare speech care până la urmă să formeze o idee comună” ne-a delarat Sorin Suciu, curatorul TEDx Reghin.

 

Highlights from TEDxYouth@Reghin

Five amazing young people were the speakers at TEDxYouth@Reghin, aTEDxYouthDay event themed “Make a Choice.” People probably wondered how these speakers, at such a young age, managed to provide the audience with real life lessons! As they shared some of their recipes for success, they brought energy, enthusiasm, and joy to the audience.
For three hours, the young spectators were silent, with their eyes focused on the stage. Over the course of the event, the guests were shown that their own ideas, spoken with passion, can be brought to life by vocation, enthusiasm, hard work and strong will.
The first part of the show was opened by a young band of artists called Sofar, who warmed the atmosphere while cold outdoors was unbearable. Then the speakers began. Here are some highlights:
Kristof Lajos: “Immorality and a lack of sensitivity destroy us, and then destroy the natural environment.” Lajos believes that a tragic event in history should forever live in human consciousness so that we can learn from it rather than ignore it, and create a positive world for our children.
Pera Novacovici: “It’s all about having an incentive, no matter what the weather is outside.” Novacovici, as a child, was one of the best piano players in his age group. He pursued this passion thanks to his grandfather’s encouragement.
Marcel Cremene says that we need a massive change in mentalities and ideals in our education system. He believes that creativity must stay alive in the instructive educational process.
Razvan Marc talked about his travels in an exciting speech that made the audience run off to imaginary places, where strange mountains, sun, and air have the power to heal. Marc believes that when we travel, we need to study the culture, customs, and people of a place. Written by Sorin Suciu, TEDxYouth@Reghin Organizer

 

Older articles:

ZI de ZI Mures: Municipiul Reghin, în clubul select al oraşelor TEDx De: Robert MATEI

Municipiul Reghin a ajuns pe lista exclusivistă a oraşelor din România care organizează celebrele conferinţele de tehnologie, enterainment şi design TEDx. Acestea sunt evenimente cu răsunet mondial dedicate ideilor care vor să schimbe lumea şi la care au participat, în calitate de vorbitori politicieni şi informaticieni de succes precum Al Gore, Bill Clinton, Bill Gates, Steve Jobs Sergey Brin şi Larry Page. Astfel, „Oraşul viorilor” va intra în clubul select al oraşelor TEDx cu prilejul evenimentului din 13 iulie, despre care ne vorbeşte deţinătorul licenţei TEDx Reghin, Sorin Suciu.
Reporter: Ce se va întâmpla la TEDx Reghin?
Sorin Suciu:
La evenimentul independent pe care îl vom organiza în Reghin în data de 13 iulie vom avea în primul rând o transmisiune în direct a Conferinţei TED din Edinburgh, Scoţia, un eveniment global. În pauzele lui nu ne vom opri, ci vom avea invitaţi locali, care vor vorbi publicului. Sunt oameni deosebiţi care, într-o formă sau alta, au o legătură cu Reghinul. Oraşul nostru e între primele din România în care se organizează evenimente de acest calibru.Mai sunt conferinţe TEDx la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia-Mare şi Satu-Mare, iar mai nou a primit licenţă TED şi Blajul.
Reporter: Cum aţi obţinut licenţa tocmai la Reghin? Nu e nici măcar reşedinţă de judeţ...
Sorin Suciu: Da, poate părea curios cum de Reghinul intră în reţeaua TEDx. Răspunsul e că pur şi simplu merită. Merită prin istoria lui, cu primul elicopter produs în România, planoarele, viorile, atâţia oameni de excepţie născuţi şi crescuţi aici. Reghinul are nevoie de lumină şi poate la data de 13 iunie aceasta se va aprinde în minţile celor o sută de participanţi pe care îi vom selecta. Licenţa am obţinut-o simplu. Am aplicat, am motivat şi ne-a recomandat în mod cât se poate de realist un reghinean, Vlad Fiscutean, coorganizatorul evenimentului TEDx Tmişoara.
Reporter: Ce este TEDx?
Sorin Suciu: Conferinţele TEDx au avut ca principiu de bază faptul că o idee puternică poate schimba lumea. Scopul e de a promova ideile măreţe. TEDx este o revoluţie educaţională la nivel global. A început în 1984 cu scopul de a aduce împreună oamenii din cele trei domenii care sunt şi iniţialele TED: tehnologie, entertainment şi design. Scopul este de a împinge înainte umanitatea. De a promova, aşa cum spune şi sloganul, „idei care merită împărtăşite”. În fiecare an au loc două conferinţe mondiale, una de iarnă în Long-Beach şi Palm Springs California şi o alta de vară în Scoţia la Edinburgh. Până acum au fost invitaţi să ţină discursuri politicieni precum Al Gore şi Bill Clinton sau informaticieni de exemplu proprietarii Google, Sergey Brin şi Larry Page, coproprietarul Microsoft, Bill Gates şi fondatorul Apple, Steve Jobs, artişti de renume mondial, ca soprana Claron Mc Fadden, sau excepţionalul dirijor al filarmonicii din Boston, Benjamin Zander, care e preferatul meu sau Sir Ken Robinson, omul care va schimba educaţia în secolul acesta. Pe parcursul anilor, conferinţele TEDx au început să crească în intensitate, mari universităţi la nivel mondial au găzduit evenimente iar cei mai puternici oameni de pe planetă au vorbit publicului din sală. Cu toţi au respectat principiile TEDx, cele de a inspira oamenii să îşi construiască o lume mai bună.
Reporter: Care este filozofia TEDx Reghin?
Sorin Suciu: Filozofia TEDx Reghin e vie şi va fi mereu aşa. În primul rând va rămâne în zona promovării entuziaste a TEDx la nivel global, convinşi că e cea mai curată, inteligentă şi prolifică mişcare de gen, la nivel mondial. Din punct de vedere economic, vom promova valorile noii economii albastre, ce îşi prefigurează orizonturile de abundenţă şi autosuficienţă. Din punct de vedere educaţional, credem că educaţia şi sistemul educaţional sunt greşite şi trebuie schimbate, profesorii vor învăţa elevii nu ceea ce ştiu ei, ci cum să înveţe singuri. Nu vom face politică sub nici o formă, dar vom sprijinii politicile pentru oraş şi pentru locuitorii lui. Legat de asocieri de imagine şi de sponsorizări, ne vom limita la strictul necesar.
Reporter: Cine poate participa la TEDx Reghin?
Sorin Suciu: În principiu oricine, dar licenţa ne obligă să avem cel mult o sută de persoane în sală. Ne vom strădui să alegem oameni care merită.
Reporter: E TEDx elitist?
Sorin Suciu: Da, TEDx e elitist. Mie nu îmi e frică să folosesc acest cuvânt...
Reporter: Aţi avut sprijin din partea autorităţilor locale?
Sorin Suciu: Nu putem discuta de un sprijin pentru că nu avem nevoie de aşa ceva şi nu am cerut. Din experienta celorlalţi deţinători de licenţă TEDx, pe măsură ce vor conştientiza impactul extraordinar al conferinţelor, vor începe căutările în sens invers. TEDx Reghin are licenţă de evenimente independente şi se bazează pe voluntariat. Scopul principal este de a răspândi ideile care merită. Vom promova doar oamenii care merită, care au făcut ceva extraordinar în viaţă şi acele lucruri sau idei îi pot inspira pe alţii.

 

MuresNews.ro: TEDx Reghin, premieră absolută pentru Mures

La ora 10:30, in Casa de Cultura „George Enescu” a inceput transmisiunea in direct prin internet a TED Global care are loc in Scotia. Evenimentul poate fi vazut in direct in România numai la Bucureti, Timisoara, Cluj-Napoca si Reghin, iar biletul de acces la conferinta de la Edinburgh costa nu mai putin de 6.000 de dolari. Tema din acest an este „Viata”, de la secretele proceselor biologice din organismul uman la tehnologiile si resursele folosibile pentru a ne face viata posibila, pâna la temele care ne definesc ca oameni si societate. Toate discursurile, sustinute de oameni remarcabili, aduc in discutie atitudini si obiceiuri gresite sau chiar probleme cu care omenirea se confrunta, in ideea de a motiva publicul sa-si schimbe comportamentul fata de ele.
Conferinta de la Reghin va fi presarata in pauzele de la Edinburgh cu interventii live ale unor personalitati remarcabile cum sunt omul de afaceri Ion Lazaroiu, trainerul Lorand Soares-Szasz, arhitectii Georgiana Branea si Timea Pal sau Trupa Eco. TEDx Reghin a primit licenta de organizare acum aproximativ o luna, si este organizata de Sorin Suciu (foto). De asemenea un important ajutor a venit de la reghineanul Vlad Fiscutean, cel care a adus pentru prima data o conferinta TED in România, la Timisoara. Conferinta urmeaza sa se deruleze pâna aproximativ in jurul orei 21.
TED este un sir de conferinte globale initiate in 1984 in Monterey California iar sloganul sau „ideas worth spreading” vorbeste de la sine despre scopul sau. Totusi, de la ideea initiala de a aduce impreuna specialisti din domeniile tehnologie, design si divertisment, TED a evoluat, iar in prezent TED este mult mai deschis, atât pentru vibitori, cât si pentru public. Telul sau in prezent este acela de a schimba idei, prin discursuri motivationale, pentru ca asta sa schimbe atitudini.

 

InReghin.ro: TEDx Reghin

Pentru ca am promis ca vom mai vorbi despre asta, ieri, pe una din terasele reghinene, am stat de povesti cu Suciu Sorin. Sorin e reghineanul care a primit liceenta TED. Printre altele, l-am intrebat si despre TEDxReghin:
InReghin.ro: Ce e TEDx?
Sorin Suciu:
TEDx e un program destinat extinderii globale a conceptului de „idei care inspira, care merita sa fie raspandite”. TEDxReghin e o licenta care da posibilitatea ca sub aceasta egida sa fie organizate evenimente independente, in Reghin.
IR: Ce se va intampla la Reghinpe 13 iulie?
SS:
Va avea loc primul eveniment de anul acesta sub egida TEDxReghin. Vom face un simulcast live, adica o preluare live de pe internet si o proiectie in sala, a conferintei globale ce va avea loc la acea data in Edinburgh – Scotia, iar in pauze vom avea cateva surprize.
IR:
Cu ce ma ajuta pe mine? Merita sa “depun efort” sa merg la TEDx?
SS:
La conferinta globala care va fi difuzata live in sala, vor fi aduse pentru prima data la cunostiinta publicului cele mai noi descoperiri din domeniul stiintei, geneticii, a tehnologiei si a sistemelor in care traim, aici ma refer la filozofia sistemelor. Singurul efort care trebuie depus e sa stii engleza pentru ca nu vom avea traducatori in sala. Acum luand-o din punct de vedere economic, cei care participa in Scotia la conferinta platesc cateva mii de euro pe biletul de intrare, iar la Reghinnu se va plati nimic. Evenimentele organizate la Reghin se bazeaza exclusiv pe voluntariat si sponsorizari directe.
IR: Cine va vorbi?
SS:
La conferinta globala poti verifica programul consultand http://conferences.ted.com/TEDGlobal2011/ . In cadrul evenimentului local, prefer sa pastrez surpriza, speram ca vor vorbii trei oameni extraordinari, pe care publicul reghinean nu ii cunoaste in contextul in care se vor prezenta, va fi un trainer profesionist, un om de afaceri extrem de valoros in latura umana, precum si un vizionar sau doi care doresc sa schimbe fata unui sistem geografic (n.r. vom reveni cu detalii)
IR:
Despre ce se va vorbi?
SS: Discutiile cum ziceam mai sus se vor axa pe viata, de la procesele care au loc in corpul uman, la constructia culturala care are loc in societatea noastra, de la tehnologiile folosite pentru a ne imbunatatii viata, la resursele utilizate de omenire si modul de prezervare al acestora. In cadrul evenimentului reghinean se va vorbii despre experienta de viata, lemn si apa. Despre TED poti citi mai multe aici si aici. Daca toate astea ti-au facut pofta ca in 13 iulie sa fi si tu in sala, la cel mai important eveniment din Reghin, inReghin.ro iti pune la dispozitie 3 invitatii personalizate. Tot ce trebuie sa faci pentru a intra in posesia lor, e sa te inscrii la newsletter, si sa postezi un comentariu unde sa ne spui de ce iti doresti sa mergi la TEDxReghin. Daca vor fi mai mult de 3 comentarii, Sorin va alege cele mai bune 3 comentarii.

 

ZI de ZI Mures: Experienţe de succes la TEDxYouth Reghin De: Sandu TUDOR

Vlad Mircea Lipovanu, Pera Novacovici, Răzvan Marc, Kristof Lajos şi Marcel Cremene au fost duminică, 20 noiembrie, invitaţii după-amiezei TEDxYouth Reghin, dezvăluind câteva din reţetele lor de succes. Cum au reuşit într-un timp atât de scurt, tineri fiind, să ofere publicului Casei de Cultură „George Enescu” din Reghin o lecţie adevarată de viaţă? Discursurile lor nu doar că au produs energie şi entuziasm, dar au născut semne de bucurie din partea publicului: „Pentru inspiraţie în descoperirea vocaţiei având un fiu în numele lui ca tată îţi mulţumesc”, a exclamat cu bucurie Sorin Suciu, coordonator TEDxReghin, psihologului timişorean Pera Novacovici, unul dintre speakerii invitaţi. 
Experienţe şi idei de succes
Casa de Cultură „George Enescu” din Reghin a fost gazda TEDxYouth, eveniment unic în România, alături de Timişoara, unde au fost chemaţi să îşi susţină experienţele de succes din viaţă tineri care s-au remarcat în societate. Prima parte a spectacolului a fost deschisă de tinerii artişti ai formaţiei „Sofar” care au încălzit atmosfera cu melodii creştine. Chiar dacă gerul de afară era de nesuportat, lecţiile tinerilor de succes au aprins subit atmosfera de spectacol. Timp de trei ore sala a fost în tăcere, ochii fiecărui spectator spre scena. Acolo, unde experienţele tinerilor invitaţi au convins că ideile lor de succes, spuse cu mult patos, pot da viaţă doar cu ajutorul  vocaţiei, entuziasmului, multă, muncă şi voinţă puternică. „TEDxYouth este o componentă a mişcării TEDxReghin, cu ramuri în peste 50 de ţări ale lumii, TEDxYouthday a fost  organizat în perioada de 19-21 noiembrie, care s-a potrivit cu perioada în care se serbează Ziua universala a copilului aşa cum a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1954”, a explicat Sorin Suciu, curatorul TEDxYouth Reghin. „Imoralitatea ne distruge pe noi, apoi, mediul natural”
Kristof Lajos a crescut de mic în casele de copii din Luduş şi Miercurea Nirajului. A urmat cursurile facultăţii de Relaţii internaţionale şi studii europene. A cochetat încă din anii de liceu cu presa scrisă, însă acest lucru nu i-a fost de ajuns. S-a apucat de scris poezii, a scos un volum de versuri, apoi a luat premii în literatură, jurnalism. A fost voluntar la Organizaţia „Salvaţi Copiii” unde a coordonat zeci de proiecte dedicate copiilor din orfelinate. Pasiunea pentru domeniul psihologiei l-a determinat să îşi caute un rost în viaţă. Acum este unul dintre cei mai de încredere voluntari ai Asociaţiei IRSCA Gifted Education, unde lucrează cu copii supradotaţi. Paralela dintre sensibilitate şi dezumanizare a fost subiectul care a scindat pelicula realităţii cotidiene: despre umilinţă, abandon infantil, inteligenţa sclipitoare şi lipsa moralităţii faţă de semenii noştrii. Copiii din lagărele morţii, în perioada comunistă a fost un subiect care a şocat audienţa: „Urmele s-au şters, dar de-a lungul anilor acolo au murit zeci de mii de copii care nu au avut absolut nici o vină pentru că s-au născut aşa. În fine, comentariile sunt de prisos, acum după mai mult de 20 de ani de la aceste crime. Acest eveniment istoric ar trebui să trăiasca veşnic în conştiinţa umană şi să nască odată cu perpetuarea acestuia lucruri pozitive în viaţa fiecărui copil din lume. Lipsa sensibilităţii, imoralitatea ne distruge, apoi, mediul natural!”, a  declarat Lajos.
Educaţia, vocaţia, visele şi călătoriile, subiecte apreciate
„În copilărie eram unul dintre cei mai talentati din clasă. Lecţiile de pian le ţineam cu bunicul meu, acasă. Ceea ce doresc să vă mărturisesc este că am învăţat o lecţie extrem de interesantă, dar de care mi-am dat seama târziu. Adică astăzi. Când repetam cu bunicul la pian, pentru pregătiri de spectacole, îmi spunea că orele de pian se vor termina dacă voi cânta bine de trei ori. Repetam prima oară, a doua oară, a treia oara, fără nicio greşeală şi m-am oprit. Observ că bunicul îmi spune să repet pentru a patra oară, deşi, eram atât de obosit, încât am cedat în plânsete”, a povestit psihologul timişorean Pera Novacovici. În concluzie, acesta s aprecist cât de mult a însemnat pentru el experienţa din copilărie, de faptul că dincolo de succes trebuie să existe multă muncă, pasiune şi voinţă. Pera, tânărul psiholog, a explicat „cum ar fi să ai o motivaţie care nu seacă niciodată indiferent de starea vremii de afară. Titlul lecţiei de viaţă a fost „Fiului meu”, un capitol întreg de sfaturi ce au conţinut dovezi ce putea inspira orice fiinţă umană. 
Nevoie de schimbare în educaţie
Marcel Cremene, conferenţiar universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a afirmat că în educaţie e nevoie de o schimbare masivă în structurile mentalităţilor şi că idealurile, creativitatea trebuie să se menţină în viaţă în procesul instructiv-educaţional. „Învăţarea prin joc stimulează creativitatea, pasiunea şi motivaţia de a asimila mai multe informaţii. Consider că am reuşit să transmit publicului din sala experienţe inedite din perspectiva unui dascăl şi chiar a unui fost elev”, a subliniat Marcel Cremene. 
Călătoriile şi lectura, pretexte pentru „evadare”
Călătoriile au fost pentru Răzvan Marc subiectul incitant care a adus audienţei inspiraţia de a fugi în largul imaginar, acolo unde munţii, soarele şi aerul străin, colţurile lumii creează cele mai puternice momente de vindecare a oboselii, a monotoniei cotidiene. Acolo unde lumea se relaxează, visează, cunoaşte oameni şi locuri excepţionale. Spre deosebire de plăcerea de a călători şi pregătirea pentru documentarea locurilor mult râvnite de orice om, e nevoie să studiezi mai întâi cultura, obiceiurile şi lumea. Oamenii simplii care îţi pot da idei despre cele mai fermecătoare locuri. 
Vlad Lipovanu, tânărul care a implementat proiectul „Schimb de cărţi” şi a adus „Lecturile urbane” în Târgu-Mureş a dezvăluit secretul unui proiect care necesită multă muncă pentru a-l pune în valoare,  entuziasm şi pasiune de lungă durată. „Mulţi îmi reproşează că sunt un visător. Dar care a fost secretul succesului său şi câţi oameni a reuşit să inspire în demersurile sale? 
Banii proveniţi din vânzarea biletelor, donaţi copiilor
În ultima serie a evenimentului, tineri artişti ai  Filarmonicii din Cluj-Napoca au făcut un adevărat spectacol al simfoniei. „Organizarea acestui eveniment a presupus multă muncă, şi pe această cale doresc să le mulţumesc colegilor mei Klaus Birthler, Ştefan Molnar, Vasile Cernea, conducerii Casei de Cultură „George Enescu”, partenerilor media pentru sprijin. Mă bucur nespus de mult că tinerii invitaţi nu au pretins niciun onorariu în acest sens şi cărora vreau să le multumesc. Mai mult, am considerat că cel mai bine este atunci când ai o reuşită, aşa cum a fost TEDxYouthDay să o împărtăşeşti cu cei care probabil sunt vitregiţi de lipsuri, şi mai ales de afecţiunea şi căldura unei familii. De aceea, banii proveniţi din vânzarea biletelor au fost donaţi copiilor abandonaţi de la Aşezământul Social II „Casa Maria” din Reghin”, a conchis Sorin Suciu, coordonator TEDxReghin.

LINKS:

TED Website

TEDGlobal 2011

TEDx Blog

TEDxTimisoara

 

This independent TEDx event is operated under license from TED.